Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για την τοποθέτηση πλακιδίων

Η τοποθέτηση πλακιδίων αποτελεί μεγάλο ζήτημα για τα περισσότερα σπίτια, ειδικά όταν πρόκειται για ανακαίνιση. Η επιλογή των κατάλληλων πλακιδίων για τον χώρο σου, μπορεί να σου κοστίσει αρκετά σε χρόνο και χρήματα, εάν δεν έχεις καθοδήγηση από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία τεχνίτη.

Τα πλακάκια αποτελούν από τις πιο συχνές επιλογές, καθώς μπορούν να συνδυάσουν τη χρηστικότητα με την υψηλή αισθητική. Η ποικιλία που υπάρχει στην αγορά είναι τόσο μεγάλη, που είναι βέβαιο ότι μπορείς να βρεις το κατάλληλο είδος που θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες σου.

Αν ο χώρος σου χρειάζεται άμεσα, καινούργια πλακάκια και δεν θέλεις να δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση, υπάρχει λύση!

Εμείς, αναλαμβάνουμε την τοποθέτηση πλακιδίων πάνω σε πλακάκια που υπάρχουν ήδη στο χώρο σου. Έτσι, δεν χρειάζεται να γίνουν εργασίες αποξήλωσης και η τοποθέτηση πλακιδίων θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα και πιο οικονομικά!

Θέλετε να μάθετε τα πάντα για τα υλικά, τις ποιότητές τους και τον τρόπο επιλογής τους; Μπορείτε να διαβάσετε στο domo αναλυτικές πληροφορίες για τα πλακάκια.

Εικόνες

Κόστος Τοποθέτησης Πλακιδίων

Πόσο κοστίζει η τοποθέτηση πλακιδίων;

Μέσος όρος τιμής: €10

*Οι τιμές αφορούν το κόστος ανά τ.μ.

Το μέσο κόστος για έναν τεχνίτη είναι 50€. Το πιο πιθανό είναι να ξοδέψεις περίπου 120- 400€ (πχ για ένα χώρο 50 τ.μ.), μαζί με τα υλικά, τα πλακίδια ή τα μάρμαρα, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα και την κατάσταση του χώρου.

7

Ελάχιστο κόστος σε € ανά τ.μ.

10

Μέσο κόστος σε € ανά τ.μ.

16

Μέγιστο κόστος σε € ανά τ.μ.


Κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή

Αναπόφευκτα, ένα από τα πράγματα που σκέφτεται κανείς πριν την τοποθέτηση πλακιδίων είναι το κόστος. Αν και τα πλακάκια είναι ένα σχετικά οικονομικό υλικό, οι τιμές για την τοποθέτηση τους μπορεί να διαφέρουν ανα περίπτωση. Οι βασικοί παράγοντες που τις επηρεάζουν είναι οι εξής:

 

Τιμή ανα τετραγωνικό μέτρο

Είναι λογικό το κόστος να αλλάζει ανάλογα με το μέγεθος της επιφάνειας που θες να καλύψεις. Όσο πιο πολλά είναι τα τετραγωνικά που θες να καλύψεις, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το κόστος.

Συχνά, οι τιμές που αναφέρονται από τους επαγγελματίες- τεχνίτες, ορίζονται ως προς τα τετραγωνικά μέτρα (ως προς τα τρέχοντα μέτρα για σκάλα) της επιφάνειας με μέση τιμή 10€*, όμως σε μικρές επιφάνειες θα σου δώσουν τιμές με το βάση ημερομίσθιο, δηλαδή με κόστος ανά ημέρα που θα χρειαστεί να αφιερώσουν για την εργασία.

Ακόμη, στην αγορά παρατηρείται η τάση των επαγγελματιών να δίνουν μία προκαθορισμένη τιμή- προσφορά για όλο το μπάνιο ή το WC και την κουζίνα.

 

Επιφάνεια τοποθέτησης

Η κατάσταση της επιφάνειας επηρεάζει τον χρόνο και τα βήματα που απαιτούνται για την προετοιμασία της κύριας εργασίας. Μη επαρκώς λείες, άνισες επιφάνειες απαιτούν μεγαλύτερη προεργασία που οδηγούν σε μεγαλύτερο κόστος.

Όμως δεν είναι μόνο επιφάνειες όπως το δάπεδο που μπορείς να τοποθετήσεις πλακάκια. Ο τοίχος, το μπάνιο και οι σκάλες συχνά επενδύονται με πλακάκι ή μάρμαρο, αλλά η εργασία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυσκολότερη. Χρειάζονται περισσότερα κοψίματα, περισσότερη δουλειά και τελικά περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Το κόστος των εργασιών λοιπόν, αυξάνεται αναλόγως την πολυπλοκότητα των διαδικασιών που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί. Έτσι η τιμή για τοποθέτηση σε τοίχο είναι αυξημένη 20-40% σε σχέση με το πάτωμα και 50-60% για την σκάλα.

 

Είδος/ Υλικό πλακιδίων

Το βασικό υλικό που αφορά αυτού του είδους τις εργασίες είναι το ίδιο πλακάκι ή το μάρμαρο. Το κόστος τοποθέτησης είναι συνήθως μεγαλύτερο για το μάρμαρο, καθώς είναι δυσκολότερη η μεταχείριση του αφού είναι πιο βαρύ και συχνά αφορά μεγαλύτερες διαστάσεις. Το κόστος αγοράς εξαρτάται από το υλικό το οποίο μπορεί να είναι φτιαγμένο, την ποιότητα του και τις ιδιότητες που μπορεί να έχει.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο για να διαλέξεις. Κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά είναι το αισθητικό αποτέλεσμα, η ανθεκτηκότητα και η τιμή, έτσι ώστε να επιλέξεις αυτό που ικανοποιεί τις ανάγκες σου.

Το κόστος αγοράς των πλακιδίων (7-150€/τ.μ.*) και των μαρμάρων (40-210€/τ.μ.*) έχει πολύ μεγάλο εύρος και φυσικά μπορείς να κάνεις εκτενή έρευνα αγοράς προτού καταλήξεις σε αυτό που σε ικανοποιεί.

Τα βασικά υλικά εργασιών που απαιτούνται είναι κόλλα πλακιδίων, αρμόστοκος, σταυροί αρμολόγησης μαζί με εργαλεία που είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί το σωστό αποτέλεσμα όπως σπάτουλα, ματσόλα, αλφάδι, κόφτης πλακιδίων και αναδευτήρας κόλλας. Τα υλικά αυτά έχουν μικρές διαφορές στο κόστος αναλόγως με την ποιότητα τους, αλλά 3-5€* υπολογίζεται το συνολικό κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο. Συχνά, οι επαγγελματίες έχουν την δυνατότητα της προμήθειας των υλικών με χαμηλότερο κόστος, οπότε μπορείς να ζητήσεις από τους ίδιους την αγορά τους.

 

Είδος εργασίας

 • Η τοποθέτηση πλακιδίων είναι η συνηθέστερη σε αυτή την κατηγορία υπηρεσιών, αλλά οι επαγγελματίες μπορούν να προσφέρουν και άλλου είδους εργασίες. Όπως αναφέραμε παραπάνω, μπορείς να επιλέξεις την τοποθέτηση πλακιδίων πάνω σε πλακάκια που ήδη υπάρχουν στο χώρο, μειώνοντας τα κόστη.

 

 • Η αντικατάσταση αφορά είτε την αποξήλωση των παλιών πλακιδίων και την τοποθέτηση νέων, είτε την τοποθέτηση πάνω στην προηγούμενη επιφάνεια.

 

 • Η επισκευή αφορά μικρής έκτασης φθορές πάνω σε πλακάκι ή μάρμαρο, συνήθως κάποιο σπάσιμο, έτσι η διαδικασία αφορά αντικατάσταση, οπότε το συνολικό κόστος καθορίζεται με βάση τον χρόνο που απαιτείται για να διορθωθεί και το κόστος των υλικών που θα χρειαστούν, αλλά συνήθως η εργασία χρεώνεται ως μεροκάματο 40-60€*.

 

 • Η αδιαβροχοποίηση αποτρέπει τον σχηματισμό αλάτων και μούχλας, δεν αφήνει την βρωμιά να εισχωρήσει μέσα στο υλικό, δημιουργεί αντιβακτηριδιακή προστασία και συνεισφέρει στο εύκολο καθάρισμα της επιφάνειας.

 

Οι τιμές για την συντήρηση του μαρμάρου ξεκινούν από 7-8€/τ.μ. για ένα απλό τρίψιμο και γυάλισμα ενώ μπορεί να φτάσουν τα 15€/τ.μ. αν επιλεγεί να πραγματοποιηθεί επιπλέον κρυσταλλοποίηση ή αδιαβροχοποίηση της επιφάνειας.

* Όλες οι τιμές που αναφέρονται είναι χωρίς ΦΠΑ.

Πού να εστιάσεις την προσοχή σου

Είτε επιθυμείς να προχωρήσεις στην τοποθέτηση πλακιδίων δαπέδου, είτε στην τοποθέτηση πλακιδίων τοίχου, υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέξεις, ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσα οι εργασίες και να ολοκληρωθούν με απόλυτη επιτυχία.

 

Ο επαγγελματίας που θα αναλάβει τις εργασίες

Ο πλακάς που θα επιλέξεις για την τοποθέτηση των πλακιδίων στο σπίτι ή τον επαγγελματικό σου χώρου, θα έχει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Αν θες να αποφύγεις περιττά έξοδα κι επιπλέον ταλαιπωρία, επίλεξε την τοποθέτηση πλακιδίων πάνω σε πλακάκια.

 

Η επιφάνεια τοποθέτησης & ποιότητα πλακιδίων

Η επιφάνεια τοποθέτησης των πλακιδίων δαπέδου ή τοίχου, πρέπει να είναι λεία και ευθυγραμμισμένη, ώστε να μην υπάρχουν ατέλειες όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες. Οι τοίχοι και τα πατώματα ειδικά σε χώρους όπως η κουζίνα ή το μπάνιο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είναι καθαροί. Με την τοποθέτηση πλακιδίων δαπέδου και τοίχου, αναβαθμίζεται η υγιεινή του δωματίου του σπιτιού, καθώς η επιφάνεια δεν μένει εκτεθειμένη απέναντι σε έντομα και ο μετέπειτα καθαρισμός της είναι μία εύκολη διαδικασία.

 

Η ποιότητα των πλακιδίων

Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η ποιότητα στα πλακάκια που θα επιλέξεις να εγκαταστήσεις στο δάπεδο ή τους τοίχους σου. Εάν έχεις πραγματοποιήσει πάλι τοποθέτηση πλακιδίων, τότε σίγουρα είσαι υποψιασμένος για τις ιδιότητες που πρέπει να προσέξεις στα πλακάκια.

 

Εάν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρείς, πρέπει να ξέρεις ότι τα πλακάκια Β’ και Γ’ διαλογής μπορεί να είναι οικονομικά, όμως δεν διαθέτουν μεγάλη αντοχή στην φθορά του χρόνου και πολύ πιθανό να χρειαστούν άμεση αντικατάσταση.

Επίσης, πρέπει να εστιάσεις στην απορροφητικότητα των πλακιδίων. Είναι σημαντικό, η απορροφητικότητα στα πλακάκια να αγγίζει το 0%, ώστε είτε χρησιμοποιηθούν για εξωτερικό χώρο είτε για εσωτερικό, να αντέχουν στην υγρασία και να μην σκάνε.

 

Το είδος πλακιδίων που θα επιλέξεις

Υπάρχουν πολλά είδη για πλακάκια τοίχου και δαπέδου, που μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα πατώματα του σπιτιού. Οι πιο δημοφιλείς επιλογές, είναι τα κεραμικά, τα πορσελανάτα, το μωσαϊκό και τα ψηφιδωτά. Ωστόσο, δεν ταιριάζουν όλα τα είδη πλακιδίων σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Η υγρασία, τα καιρικά φαινόμενα αλλά και το ίδιο το έδαφος, είναι στοιχεία που πρέπει να εξεταστούν, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει μακροχρόνια αντοχή. Ένας εξειδικευμένος πλακάς, πέρα από την τοποθέτηση των πλακιδίων μπορεί να σου προτείνει τα σχέδια στα πλακάκια που θα αναδείξουν το δάπεδο και τους τοίχους σου και τα υλικά που θα αντέξουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Tips για το τέλειο αποτέλεσμα

 • Σε μικρούς χώρους καλό είναι να τοποθετούνται πλακάκια μικρής διάστασης.
 • Η απόχρωση των πλακιδίων πρέπει να είναι πιο σκουρόχρωμη από τις αποχρώσεις του ταβανιού και των τοίχων.
 • Σε μικρό μπάνιο καλό θα ήταν να μην βάλετε σκούρα πλακάκια.
 • Τα λευκά πλακάκια μπορούν να συνδυαστούν με διάφορα αξεσουάρ.
 • Πλακάκια σε αποχρώσεις του μπλε προσθέτουν μεγαλώνουν το μπάνιο.
 • Τα σκούρα μαύρα ή γκρι πλακάκια δείχνουν καλύτερα σε μεγάλους χώρους.
 • Ίδια διάσταση πλακιδίων για δάπεδο και τοίχο κάνουν ασαφή τα όρια μεταξύ τοίχου – δαπέδου.