Βρες την καλύτερη λύση για το χώρο σου

Τα πατώματα αποτελούν ένα κομμάτι του χώρου, το οποίο μερικές φορές περνά απαρατήρητο, αλλά έχει τεράστια σημασία για την αισθητική του χώρου. Για κάθε δωμάτιο του σπιτιού, αλλά και για τους εξωτερικούς χώρους, υπάρχουν ειδικές επιλογές για δάπεδα, που μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες σου.

Στο εμπόριο μπορείς να βρεις τεράστια ποικιλία εναλλακτικών επιλογών για πατώματα, ανάλογα με το υλικό κατασκευής, το χρωματισμό, τις διαστάσεις, ακόμα και τα σχέδια. Μεγάλη σημασία έχει η αισθητική, αλλά και η ανθεκτικότητα των δαπέδων, ώστε να μη χρειάζεσαι συχνά επισκευές και συντηρήσεις.

Φυσικά, το κόστος των πατωμάτων έχει μεγάλη σημασία όταν πρόκειται να κάνεις κάποια επιλογή. Όμως, τι άλλο πρέπει να προσέξεις, για να διαλέξεις τα καλύτερα δάπεδα για το σπίτι ή τον επαγγελματικό σου χώρο; Συγκεντρώσαμε κάποια στοιχεία που πρέπει να ξέρεις, για να κάνεις την καλύτερη επιλογή.

Εικόνες

Κόστος

Πόσο κοστίζει η τοποθέτηση δαπέδου;

Μέσος όρος τιμής: €450

Για την τοποθέτηση δαπέδου εκτιμάται ότι το μέσο κόστος είναι 200-500 €/ τ.μ. με υλικά και εργατικά, αλλά εξαρτάται από το είδος του δαπέδου και τις εργασίες που θα απαιτηθούν στο χώρο. Οι τιμές για αντικατάσταση είναι, περίπου, από 40€* – 200€*, επιπλέον της τελικής τιμής, αλλά μπορεί να φτάσουν και διπλάσια τιμή της τοποθέτησης, αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο υπόστρωμα.

6

Ελάχιστο κόστος σε € ανά τ.μ.

12

Μέσο κόστος σε € ανά τ.μ.

25

Μέγιστο κόστος σε € ανά τ.μ.

Κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις τιμές για πατώματα & δάπεδα με τοποθέτηση;

Στην τιμή για τοποθέτηση δεν περιλαμβάνεται η αφαίρεση του παλαιού δαπέδου. Οι τιμές για αντικατάσταση είναι, περίπου, από 40€ – 200€ επιπλέον της τελικής τιμής, αλλά μπορεί να φτάσουν και διπλάσια τιμή της τοποθέτησης, αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο υπόστρωμα. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν κόστος τοποθέτησης για πατώματα είναι:

Τετραγωνικά μέτρα του χώρου:

Όσο περισσότερα τ.μ. αφορά η εργασία, τόσο αυξάνεται το συνολικό κόστος των υλικών, αλλά και το συνολικό εργατικό κόστος. Συνήθως, οι επαγγελματίες προτιμούν να δώσουν μια τιμή ανά τ.μ.. Παρόλα αυτά, όσο μεγαλύτερη είναι η εργασία, οι επαγγελματίες προσπαθούν  να μειώσουν το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο.

Χαρακτηριστικά επιφανειών:

Εάν οι επιφάνειες που θα τοποθετηθούν πατώματα έχουν ιδιομορφίες π.χ. πολλές γωνίες ή σκαλοπάτια, τότε το εργατικό κόστος αυξάνεται, επειδή η εργασία γίνεται πιο σύνθετη, με αποτέλεσμα να απαιτούνται περισσότερες ώρες εργασίας. Για παράδειγμα, στα σκαλοπάτια μια μέση τιμή που υπάρχει στην αγορά είναι 50€/σκαλοπάτι.

Αγορά των υλικών της εργασίας:

Είναι καλό να κάνεις μια μελέτη του χώρου με έμπειρο πατωματζή, πριν τοποθετήσεις νέα δάπεδα. Εκείνος θα μπορέσει να σου προτείνει κάποιες οικονομικές επιλογές, ανάλογα με τις ανάγκες και το γούστο σου. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις το σχετικό κόστος μειώνεται, αν σε προμηθεύσει ο ίδιος ο επαγγελματίας με υλικά για πατώματα, αντί να τα αγοράσεις εσύ και να του αναθέσεις μόνο την τοποθέτηση.

Τρόπος τοποθέτησης δαπέδου:

Η τοποθέτηση ενός δαπέδου πραγματοποιείται με δύο τρόπους, τον πλωτό και τον καρφωτό.

Πλωτός τρόπος τοποθέτησης δαπέδου:

Ο πλωτός τρόπος τοποθέτησης είναι ο πιο απλός τρόπος και ενδείκνυται για πατώματα τύπου laminate και προγυαλισμένο δάπεδο. Εδώ να σημειωθεί, ότι εάν το προγυαλισμένο δάπεδο είναι καλής ποιότητας, τότε δεν ενδείκνυται ο πλωτός τρόπος.

Ο πλωτός τρόπος τοποθέτησης για πατώματα είναι πιο οικονομικός, αλλά παρουσιάζει προβλήματα στην ενδοδαπέδια θέρμανση και χρειάζεται την υποστήριξη ειδικού υποστρώματος.

Καρφωτός τρόπος τοποθέτησης δαπέδου:

O καρφωτός τρόπος τοποθέτησης είναι πιο σύνθετη διαδικασία. Ενδείκνυται για προ-γυαλισμένα δάπεδα υψηλής ποιότητας και parquet. Περιλαμβάνει τη στερέρωση του δαπέδου με ούπα και την τοποθέτηση “ψευτοπατώματος”, πάνω στο οποίο κατασκευάζεται το πάτωμα που θέλεις.

Ο καρφωτός τρόπος είναι, φυσικά, πιο σύνθετος και πιο ακριβός, σε σχέση με τον πλωτό. Παρόλα αυτά, προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο, υψηλότερη ποιότητα κατασκευής και γι’ αυτό προτιμάται από πάρα πολλά νοικοκυριά.

Το είδος του δαπέδου:

Ο πιο βασικός παράγοντας που επηρεάζει το κόστος της εργασίας, είναι το είδος του δαπέδου. Τα πιο δημοφιλή είδη δαπέδων είναι το laminate, το προγυαλισμένο ξύλινο δάπεδο και το parquet.

Laminate πατώματα:

Είναι από τα πιο οικονομικά δάπεδα που υπάρχουν στην αγορά, είναι συνθετικά (όχι ξύλινα) και η τοποθέτηση τους δεν είναι περίπλοκη υπόθεση, καθώς τοποθετούνται με πλωτό τρόπο πάνω από το προηγούμενο δάπεδο. Οι τιμές για την εργασία της τοποθέτησης laminate κυμαίνονται στα 4-7€/τ.μ. για την εργασία και 8-20€/τ.μ. για το υλικό, αν και υπάρχουν και πιο ακριβά υλικά, που φτάνουν τα 40€/τ.μ.

Προγυαλισμένο ξύλινο δάπεδο:

Τα πατώματα αυτά είναι από ξύλο (ημιμασίφ) είναι πιο ακριβά από το laminate και μπορούν να τοποθετηθούν με δύο τρόπους, είτε σαν πλωτά είτε σαν καρφωτά. Οι τιμές τοποθέτησης κυμαίνονται στα 6-13€/τ.μ. για την τοποθέτηση με πλωτό τρόπο. Οι τιμές τοποθέτησης για τέτοια πατώματα, με καρφωτό τρόπο, στην αγορά είναι περί τα 13-22€/τ.μ.

Parquet πατώματα:

Το παρκέ είναι ξύλινο δάπεδο (μασίφ) και είναι από τα πιο ακριβά δάπεδα της αγοράς. Τοποθετείται μόνο σαν καρφωτό. Η διαφορά με το προγυαλισμένο δάπεδο, είναι ότι μετά την τοποθέτηση του δαπέδου, το parquet θα πρέπει να συντηρηθεί (γυάλισμα/τρίψιμο). Έτσι και το εργατικό κόστος είναι μεγαλύτερο, σε σχέση με το ξύλινο καρφωτό προγυαλισμένο. που δε χρειάζεται συντήρηση μετά την τοποθέτηση. Οι τιμές για την τοποθέτηση του κυμαίνονται στα 15-25€/τ.μ.

Όλες οι τιμές που αναφέρονται είναι χωρίς ΦΠΑ

Δημοφιλή επιλογές πατωμάτων σπιτιού

Παρακάτω σου παρουσιάζουμε μέσα από έναν πίνακα τις βασικότερες εργασίες που περιλαμβάνει μία ανακαίνιση μπάνιου. Παίρνοντας δείγμα από τις εργασίες που έχουμε ήδη ολοκληρώσει με συνεργεία που συνεργαζόμαστε, και τα ενδεικτικά κόστη ανά εργασία, ώστε να έχεις μία καλύτερη εικόνα του προϋπολογισμού ανακαίνισης.

Υπάρχουν  κάποια είδη πατωμάτων, τα οποία προτιμώνται σταθερά από τα νοικοκυριά της χώρας μας. Τα πατώματα αυτά συνδυάζουν υψηλή αισθητική, ανθεκτικότητα, πρακτικότητα στην εφαρμογή, αλλά και λογικές τιμές.

  • Έτσι, κάποια από τα πιο δημοφιλή δάπεδα που διακρίνουμε είναι:
  • Ξύλινα πατώματα, φυσικά και τεχνητά 
  • Πλαστικά - βινυλικά δάπεδα
  • Σταμπωτά δάπεδα
  • Τοποθέτηση πλακιδίων
  • Κεραμικά πλακάκια
  • Πέτρα Καρύστου