Βάψιμο Σπιτιού Εσωτερικά 

Ετοιμάζεσαι να βάψεις το σπίτι σου; Σίγουρα υπάρχουν σημεία που δεν γνωρίζεις και θα σε δυσκολέψουν στην όλη διαδικασία του ελαιοχρωματισμού, όμως, εδώ θα βρεις όλες τις απαντήσεις στις απορίες σου.

Τόσο στο εσωτερικό βάψιμο τοίχων όσο και στο εξωτερικό, ακολουθείται μία συγκεκριμένη διαδικασία που αφορά την προετοιμασία της επιφάνειας και την εφαρμογή των χρωμάτων. Εάν δεν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις, οι παρακάτω συμβουλές για το βάψιμο σπιτιού θα σου φανούν πολύ χρήσιμες και βοηθητικές.

Εικόνες

Κόστος Ελαιοχρωματισμών

Πόσο κοστίζει το βάψιμο του σπιτιού;

Μέσος όρος τιμής: €465

Το μέσο κόστος για μία εργασία ελαιοχρωματισμού ενός σπιτιού υπολογίζεται στα 465 ευρώ  για σπίτι 80 τ.μ. Το κόστος διαμορφώνεται κυρίως από τα υλικά, την επιφάνεια και τις απαιτήσεις του έργου.

2.5

Ελάχιστο κόστος σε € ανά τ.μ.

8

Μέσο κόστος σε € ανά τ.μ.

16

Μέγιστο κόστος σε € ανά τ.μ.


Κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή

Πού κυμαίνονται οι τιμές στο βάψιμο σπιτιού;

Αναρωτιέσαι ποιο θα είναι το κόστος του βαψίματος της οικίας σου;

Οι τιμές στο βάψιμο σπιτιών, δεν είναι σταθερές αλλά κυμαίνονται με βάση κάποιους συγκεκριμένους παράγοντες. Στην παρακάτω λίστα θα βρεις τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές στους ελαιοχρωματισμούς:

Τετραγωνικά μέτρα που θέλεις να βάψεις

Ο βασικότερος παράγοντας που θα καθορίσει το κόστος του έργου είναι τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας που θα καλυφθεί με χρώμα. Οι τιμές που συνήθως θα ακούσεις από τους ελαιοχρωματιστές ορίζονται ανά τετραγωνικό μέτρο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επαγγελματίες που προτιμούν να δώσουν προσφορά για όλο το δωμάτιο ή το σπίτι.

Οι επαγγελματίες γνωρίζουν ότι η επιφάνεια που θα χρειαστεί να καλυφθεί με χρώμα είναι περίπου 3,5 φορές μεγαλύτερη από τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου. Έτσι για ένα δωμάτιο 10 τ.μ. θα χρειαστεί να βαφτούν περίπου 35 τ.μ. τοίχου.

Η τιμή στην αγορά ανα τετραγωνικό που θα καλυφθεί για υλικά και εργασία είναι 2.5-4.5€*.

Παρά το γεγονός ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος τόσο μεγαλύτερο θα είναι το συνολικό κόστος του έργου, η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο μπορεί να είναι αρκετά χαμηλότερη καθώς αυξάνονται κατά πολύ τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα.

Ακόμη, όταν πρόκειται για μία μικρή επιφάνεια που θέλεις να βαφτεί, όπως ένας μόνο τοίχος, τότε συνήθως η αγορά τιμολογεί με βάση ημερομίσθιο 40-80€*.

Κατάσταση των τοίχων

Ο παράγοντας αυτός είναι επίσης καθοριστικός για το ποσό που θα σου στοιχίσει ο ελαιοχρωματισμός. Ο ελαιοχρωματιστής θα καταβάλει περισσότερη προσπάθεια σε περίπτωση που οι τοίχοι χρειάζονται “μερεμέτια”, όπως τρίψιμο και στοκάρισμα και τελικά θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει τις εργασίες. Βέβαια, κάθε έργο μπορεί να είναι μοναδικό, όμως μπορούμε να διακρίνουμε τρεις βασικές περιπτώσεις με βάση την κατάσταση του τοίχου.

  1. Όταν οι τοίχοι είναι σε καλή κατάσταση όπου απλά έχουν χάσει το αρχικό τους χρώμα ή έχουν λερωθεί τότε ένα φρεσκάρισμα με 1-2 περάσματα συνήθως αρκεί.
  2. Σε περιπτώσεις όπου οι τοίχοι βρίσκονται σε μέτρια κατάσταση, που συμβαίνει συνήθως όταν έχουν πάνω από 10 χρόνια να βαφτούν ή έχουν εκτεταμένες περιοχές με υγρασία, τότε απαιτούνται παραπάνω τριψίματα και στοκαρίσματα ή χρειάζονται πάνω από 2 περάσματα.
  3. Τελευταία περίπτωση είναι όταν οι τοίχοι βρίσκονται σε κακή κατάσταση, δηλαδή υπάρχουν πολλές ρωγμές, έχει φύγει σε πολλά σημεία το χρώμα, έχει φανεί ο σοβάς κ.ά., όπου εκεί ο επαγγελματίας προτού βάψει την επιφάνεια θα αφιερώσει αρκετό χρόνο για να επιδιορθώσει τις φθορές, έτσι ώστε να γίνει κατάλληλη η επιφάνεια για να βαφτεί.

Όταν πρόκειται για μέτρια κατάσταση τοίχου η τιμή ανά τετραγωνικό αυξάνεται κατά περίπου 30-45% σε σχέση με την καλή κατάσταση και κατά 60-70% στην κακή κατάσταση.

Υλικά που θα χρησιμοποιήσεις

Αρχικά, υπάρχει μεγάλη γκάμα τόσο από μάρκες χρωμάτων όσο και από συγκεκριμένους κωδικούς για να διαλέξεις. Εκτός από την απόχρωση, οι εταιρείες παραγωγής χρωμάτων προσφέρουν επιλογές και ως προς την ποιότητα των χρωμάτων και τις ιδιότητες τους.

Έτσι, υπάρχουν οικολογικά χρώματα, αντιμυκητιακά, υποαλλεργικά ώστε να επιλέξεις με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες για τον χώρο σου.

Ακόμη, υπάρχουν επιλογές για το υπόστρωμα όπως αστάρια, που προσφέρουν πρόσφυση και ισχυροποίηση καθώς και δομικά και επισκευαστικά υλικά όπως στόκοι σπατουλαρίσματος.

Το κόστος των υλικών δεν έχει μεγάλες αποκλίσεις στην αγορά, αλλά συχνά οι επαγγελματίες είναι δυνατό να τα προμηθευτούν σε πολύ καλές τιμές οπότε μπορείς να εκμεταλλευτείς το γεγονός αυτό.

 

Τεχνοτροπίες

Οι τεχνοτροπίες συνήθως γίνονται σε μία μικρή επιφάνεια ώστε να αποκτήσει μία ιδιαίτερη αισθητική. Υπάρχουν τεχνίτες οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν πλήθος τεχνοτροπιών.

Το κόστος είναι σίγουρα μεγαλύτερο από ότι το κλασικό βάψιμο αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εντυπωσιακό.

Το κόστος ξεκινάει από τα 15-18€/τ.μ.*.

* Όλες οι τιμές που αναφέρονται είναι χωρίς ΦΠΑ.

Βήματα που ακολουθούνται και Tips

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για έναν επιτυχημένο ελαιοχρωματισμό;

Προστασία των Επίπλων & των Κουφωμάτων από τις μπογιές

Οι εργασίες που θα γίνουν είναι πιθανό να προκαλέσουν πολύ σκόνη αλλά και φθορές σε έπιπλα, πατώματα και κουφώματα, αν αυτά δεν προστατευθούν. Εμείς φροντίζουμε για την κάλυψη όλων τον   επίπλων με νάυλον προς αποφυγή τυχόν ζημιών. Τα πατώματα είθισται να καλύπτονται με χοντρό χαρτόνι ή στρατσόχαρτο και οι κάσες των κουφωμάτων με χαρτοταινία. Έτσι, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες τίποτα δεν θα προδίδει ότι πέρασαν ελαιοχρωματιστές από το σπίτι σου, πέρα από το ανανεωμένο χρώμα στους τοίχους!

 

Στοκάρισμα του Τοίχου

Οι τοίχοι διαθέτουν τρύπες και ρωγμές που έχουν δημιουργηθεί από καρφιά, ούπα κ.α. Για να βαφτεί μία επιφάνεια τοίχου, πρέπει να είναι λεία ώστε να μην δημιουργηθούν νερά στους τοίχους. Τοποθετώντας ειδικό έτοιμο στόκο με την χρήση σπάτουλας στις τρύπες και λειαίνοντάς τον με ένα γυαλόχαρτο, δημιουργείται μία ιδανική επιφάνεια για ελαιοχρωματισμό.

 

Σπατουλάρισμα

Είναι η διαδικασία που ακολουθεί το στοκάρισμα. Με το σπατουλάρισμα η επιφάνεια γίνεται ακόμη πιο λεία και σε συνδυασμό με το κατάλληλο αστάρι, δημιουργεί ένα πεδίο προστασίας του τοίχου από ρωγμές.

 

Αστάρι

Το αστάρι, τοποθετείται σε τοίχους και ταβάνια καθώς ενισχύει την μόνωσή τους ενώ παράλληλα δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ώστε να γίνεται η καλύτερη πρόσφυση της μπογιάς.

Βάψιμο κρεβατοκάμαρας

Πώς να επιλέξεις το ιδανικό χρώμα;

Θέλεις το χρώμα της κρεβατοκάμαρας σου να σε χαλαρώνει και να σε ηρεμεί!

Εφόσον θέλεις να αλλάξεις το χρώμα του υπνοδωματίου σου,  οι σύγχρονες τάσεις της διακόσμησης, συμβουλεύουν να αποφύγεις το ολόλευκο χρώμα. Το άσπρο χρώμα στους τοίχους είναι μία ψυχρή επιλογή και δεν δίνει στο χώρο μία ζεστή πινελιά.

Επίσης, μην επιλέξεις έντονα και σκούρα χρώματα για το υπνοδωμάτιο, καθώς δημιουργούν ένταση στο χώρο. Προτίμησε το μπεζ της άμμου, ανοιχτό γκρι,και κρεμ και παλ αποχρώσεις για τους τοίχους της κρεβατοκάμαράς σου.

Τέλος, καλό είναι να επιλέξεις μέχρι δύο χρώματα τοίχου για το υπνοδωμάτιό σου και όχι παραπάνω, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα για το χώρο.

Βάψιμο σαλονιού

Ποιες είναι οι πιο χρήσιμες συμβουλές για βάψιμο σαλονιού;

Στην ερώτηση “Τι χρώμα να βάψω το σαλόνι;” δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. Αν και ισχύουν κάποιοι γενικοί κανόνες για τους ελαιοχρωματισμούς, κανένας δεν μπορεί να πει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αποχρώσεις που ταιριάζουν στο σαλόνι. Η αισθητική και το γούστο καθενός διαφέρει και έτσι η τελική επιλογή είναι δική σου. Είναι γεγονός πάντως, ότι τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τόσο την εικόνα ενός χώρου, όσο και την ψυχολογία των ατόμων που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Οι δύο βασικοί κανόνες που ισχύουν είναι:

Α. Για μικρό σαλόνι ανοιχτά χρώματα, ώστε να φαίνεται ο χώρος πιο μεγάλος και φωτεινός.

Β. Για μεγάλο σαλόνι γήινες αποχρώσεις, για να έχεις την αίσθηση ξεκούρασης και ηρεμίας.

Ωστόσο, η τελική η απόφαση στο βάψιμο σαλονιού είναι αποκλειστικά δική σου. Ανάλογα με τις προτιμήσεις αλλά και το στυλ που θες να επικρατεί στο σαλόνι σου μπορείς να διαλέξεις κάποια παστέλ χρώματα ή μια έντονη διχρωμία. Αποφάσισε πρώτα ποια είναι τα χρώματα στα οποία θες να κινηθείς και στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός επαγγελματία δες τι ταιριάζει στο σαλόνι σου και προσάρμοσέ το στις ανάγκες του χώρου σου.

Σκέφτεσαι να βάψεις το σαλόνι σου; Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι τοίχοι του σαλονιού απαιτούν ανανέωση και φρεσκάρισμα ώστε να διατηρούν το χρώμα τους και να μην εμφανίζουν σημάδια από υγρασία ή φθορές.

Το καθιστικό είναι ένας χώρος του σπιτιού στον οποίο περνάμε αρκετές ώρες της ημέρας και είναι φυσικό να θέλουμε να είναι προσεγμένος και όμορφος. Τα χρώματα που θα επιλέξεις για το βάψιμο του σαλονιού σου, είναι το <<Α >> και το <<Ω>>. Έπειτα, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης ανήκει στον ελαιοχρωματιστή που θα αναλάβει την εργασία.

Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά συχνό φαινόμενο να προσπαθεί κάποιος να βάψει μόνος το σπίτι του. Αν και συνήθως γίνεται για λόγους οικονομίας, η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα έχει αντίθετα αποτελέσματα.

 

Με τον ελαιοχρωματιστή δεν θα χρειαστείς εξοπλισμό.

Ένας επαγγελματίας θα σε βοηθήσει να διαλέξεις τη σωστή ποσότητα χρωμάτων, ενώ θα σε απαλλάξει και από τα έξοδα που θα έκανες για να αγοράσεις τον απαραίτητο εξοπλισμό.

 

Οι ελαιοχρωματιστές ολοκληρώνουν τις εργασίες άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία.

Ακόμη, θα κάνει το βάψιμο σαλονιού πολύ πιο γρήγορα και εύκολα από ότι θα το έκανες μόνος σου. Έτσι πέρα από τα χρήματα, ένας επαγγελματίας μπογιατζής θα σου γλυτώσει χρόνο και κόπο.