Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για μια επιτυχημένη Ανακαίνιση Κουζίνας!

 Η κουζίνα είναι ένας χώρος του σπιτιού  που έχει την συχνότερη χρήση, με αποτέλεσμα να δέχεται και τη μεγαλύτερη καταπόνηση και να προκληθούν μικρές ή μεγάλες ζημιές σε διάφορα σημεία της. Ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου οι φθορές αυτές αρχίζουν και γίνονται σημαντικά προβλήματα και τότε  πλέον η κουζίνα μας δεν είναι λειτουργική. Έτσι λοιπόν, μπαίνουμε στην διαδικασία μερικής ή ολικής ανακαίνισης, για να επισκευάσουμε αυτές τις ζημιές ή να αλλάξουμε ριζικά την κουζίνα μας σε κάτι πιο σύγχρονο και πιο λειτουργικό.

Στις παλιές κουζίνες, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην αισθητική. Για να πάρουμε την απόφαση να κάνουμε ανακαίνιση. Είναι πολύ πιθανόν να χρειάζονται και κάποιες ηλεκτρολογικές  εργασίες ή ίσως και υδραυλικές. Αυτές είναι απαραίτητες για να λειτουργούν σωστά όλες οι ηλεκτρικές συσκευές, αλλά και να είναι απολύτως ασφαλής ο χώρος. Για να κάνεις μια επιτυχημένη ανακαίνιση κουζίνας πρέπει να ξέρεις και αλλά πράγματα, τα οποία εμείς θα μοιραστούμε μαζί σου για να σε ενημερώσουμε σωστά.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε στο domo τους οδηγούς για την επιλογή νεροχύτη και μπαταρίας κουζίνας.

Φωτογραφίες

Κόστος Ανακαίνισης Κουζίνας

Πώς θα επιλέξεις πιο πακέτο ανακαίνισης χρειάζεσαι

Οι επιλογές που έχεις για να προβείς σε μια ανακαίνιση κουζίνας είναι πάρα πολλές. Το μέγεθος και το πλήθος των εργασιών που θα επιλέξεις να κάνεις, εξαρτώνται  καθαρά από τις ανάγκες του χώρου σου και τις δικές σου προτιμήσεις. Παρακάτω θα μάθετε όλα τα βήματα που ακολουθούνται για μια ανακαίνιση κουζίνας. 

 

Πόσο κοστίζει η ανακαίνιση κουζίνας;

Μέσος όρος τιμής: €180

Οι τιμές αφορούν το κόστος ανά τ.μ. Οι βασικότεροι παράγοντες για τη διαμόρφωση του κόστους ανακαίνισης μιας κουζίνας είναι η επιλογή των ντουλαπιών, των πλακιδίων και πάγκων που θα αποφασίσεις να εγκαταστήσεις καθώς και το είδος των δαπέδων.

50

Ελάχιστο κόστος σε € ανά τ.μ.

180

Μέσο κόστος σε € ανά τ.μ.

700

Μέγιστο κόστος σε € ανά τ.μ.


Τι θα διαμορφώσει το πακέτο ανακαίνισης κουζίνας που χρειάζεσαι;

  • Ο προϋπολογισμός σου και το κόστος ανακαίνισης στο οποίο επιθυμείς να κινηθείς.
  • Ο λόγος που κάνεις την ανακαίνιση, δηλαδή αν επιθυμείς απλά την ανανέωση του χώρου ή αν υπάρχουν βλάβες που χρειάζονται επισκευή.
  • Αν επιθυμείς την ανακαίνιση μόνο της κουζίνας σου ή θα χρειαστείς υπηρεσίες ανακαίνισης και για τους υπόλοιπους χώρους.
  • Οι διαστάσεις της κουζίνας σου σε τετραγωνικά μέτρα.

Ανάλογα με τους παράγοντες αυτούς, καθορίζεται και το τελικό κόστος ανακαίνισης κουζίνας. 

Τι πρέπει να προσέξεις στην ανακαίνιση κουζίνας

Για να σε βοηθήσουμε να εξασφαλίσεις μια απόλυτα λειτουργική και χρηστική κουζίνα  φτιάξαμε μια λίστα με μερικά μικρά πράγματα που συχνά παραμελούνται, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στην κουζίνα σου.

 

1. Ο σωστός φωτισμός κουζίνας

Για όποιο λόγο κι αν βρισκόμαστε στην κουζίνα, είναι σίγουρο ότι χρειαζόμαστε άπλετο φως. Μην περιορίζεσαι σε μια μοναδική πηγή φωτός, αλλά φρόντισε να υπάρχουν αρκετές διαφορετικές που θα εξασφαλίζουν την αναγκαία ποσότητα φωτεινότητας στο χώρο που θα σε διευκολύνει στις καθημερινές σου δουλειές. Πολύ σημαντικά σημεία είναι το τραπέζι που τρώτε, αλλά και ο πάγκος της κουζίνας.

 

2. Καλή πόρτα στην κουζίνα

Ένα άλλο στοιχείο, που πολλές φορές υποβιβάζεται η σημασία του, είναι η πόρτα. Μία καλή πόρτα προσφέρει μόνωση, τόσο από τις μυρωδιές τους μαγειρέματος, όσο και από τους ήχους των οικιακών συσκευών. Σίγουρα, ο ενοχλητικός ήχος του απορροφητήρα είναι κάτι που θες να αποφύγεις για την ηρεμία του υπνοδωματίου σου.

 

3. Τοποθέτηση πλυντηρίου πιάτων

Το πλυντήριο πιάτων είναι μια συσκευή που μας έχει λύσει κυριολεκτικά τα χέρια. Ωστόσο, η λανθασμένη τοποθέτηση του μπορεί να αποδειχθεί αρκετά εκνευριστική. Για μέγιστη χρηστικότητα μην ξεχάσεις, να το εγκαταστήσεις στα δεξιά του νεροχύτη αν είσαι δεξιόχειρας και στα αριστερά αν είσαι αριστερόχειρας.

 

4. Εξοικονόμηση χώρου με ντουλάπια

Ο αποθηκευτικός χώρος σε κάθε σπίτι δεν είναι ποτέ αρκετός. Στην ανακαίνιση κουζίνας, λοιπόν, φρόντισε να εκμεταλλευθείς κάθε δυνατότητα ελεύθερου χώρου που υπάρχει. Ακόμη και για τις πιο μικρές κουζίνες υπάρχουν λύσεις με διάφορα συστήματα ντουλαπιών για να πετύχεις τη μέγιστη χρηστικότητα. .

Στάδια ανακαίνισης κουζίνας

Ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου που επιθυμείς να κάνεις την ανακαίνιση κουζίνας , υπάρχει και το  πλήθος των εργασιών τις οποίες μπορείς να επιλέξεις και να μεταμορφώσεις ριζικά την κουζίνα σου. Από περίπλοκες τεχνικές εργασίες, μέχρι μικρές αλλαγές σε διακοσμητικά στοιχεία, αυτά που μπορείς να κάνεις για να ανανεώσεις την κουζίνα σου είναι πραγματικά πολλά.

Έτσι, ανάλογα με τις εργασίες που θα επιλέξεις να  πραγματοποιήσεις, τα βασικά στάδια που ακολουθούνται συνήθως σε μια ανακαίνιση κουζίνας είναι:

Σχεδιασμός ανακαίνισης

Πριν ξεκινήσεις τις εργασίες, θα πρέπει να ξέρεις τι ακριβώς έχεις σκεφτεί να κανείς, ποιος είναι ο προϋπολογισμός σου, και επίσης να συζητήσεις με ένα έμπειρο συνεργείο που εμπιστεύεσαι ή σου σύστησαν για να του εξηγήσεις τι ακριβώς θέλεις να πετύχεις και να σχεδιάσετε την νέα σου  κουζίνα, με νέες ιδέες και λύσεις που να ταιριάζουν και να βασίζονται απόλυτα στις προσωπικές σου επιθυμίες.

 

Αποξηλώσεις και απομάκρυνση μπάζων

Σε αυτό το στάδιο, γίνεται αποξήλωση των παλαιών εγκαταστάσεων και επίπλων. Αν επιθυμείς να κάνεις ολική ανακαίνιση κουζίνας, τώρα είναι η στιγμή όπου θα κατεδαφιστεί οτιδήποτε παλιό, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η αναδιαμόρφωση της κουζίνας σου.

Αντικατάσταση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων

Οι αλλαγές και οι επισκευές των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων είναι από τις πρώτες εργασίες που γίνονται σε μια ανακαίνιση κουζίνας, καθώς απαιτούνται αρκετά μερεμέτια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην εγκατάσταση νέων σωληνώσεων καθώς θα σε συνοδεύουν για αρκετά χρόνια.

Δόμηση και μερεμέτια

Αφού έχουν περαστεί όλες οι εγκαταστάσεις, είναι η στιγμή για επιδιορθώσεις στους τοίχους ή το δάπεδο. Στο στάδιο αυτό, γίνονται τυχόν σοβατίσματα, τοποθέτηση γυψοσανίδας, αλλαγή κουφωμάτων ή εγκατάσταση καινούργιου πατώματος.

Έπιπλα κουζίνας και είδη υγιεινής

Αφού έχουν τελειώσει οι τεχνικές εργασίες, τοποθετούνται τα καινούργια έπιπλα και τα είδη υγιεινής. Τα έπιπλα που θα επιλέξεις μπορούν είτε να κατασκευαστούν αποκλειστικά για σένα, είτε να είναι έτοιμα και να γίνει απλά η τοποθέτηση.

Ελαιοχρωματισμοί και τελευταίες πινελιές

Στο τελικό στάδιο γίνεται το βάψιμο κουζίνας και τοποθετούνται οι πρίζες, οι διακόπτες και τα φωτιστικά. Στη συνέχεια η κουζίνα σου είναι έτοιμη για να τη διακοσμήσεις, όπως εσύ επιθυμείς.