Ποια μέθοδο να ακολουθήσεις για τέλεια θερμομόνωση & στεγανοποίηση;

Η σωστή μόνωση ταράτσας, με υγρομόνωση και θερμομόνωση, μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια στο κτίριο, αλλά και να μειώσει τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης. Τόσο η στεγανοποίηση / υγρομόνωση ταράτσας, όσο και η θερμομόνωση ταράτσας, πραγματοποιούνται με σύγχρονες, ανθεκτικές μεθόδους και τα καλύτερα υλικά.

Φυσικά, είναι δύσκολο να επιλέξεις τα μονωτικά υλικά ταράτσας που θα σου προσφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Με την ίδια λογική, είναι δύσκολο να γνωρίζεις πώς να εφαρμόσεις σωστά τις μονώσεις ταρατσών. Για το λόγο αυτό, εμείς βρισκόμαστε δίπλα σου, για να μελετήσουμε το χώρο σου και να σου προσφέρουμε εξειδικευμένες λύσεις, ανάλογα με τις ανάγκες του κτιρίου σου.

Εικόνες

Κόστος Μόνωσης Ταράτσας

Πόσο θα μου κοστίσει η μόνωση της ταράτσας

Μέσος όρος τιμής: €20

Οι τιμές στις μονώσεις ταρατσών επηρεάζονται από συγκεκριμένους παράγοντες και διαφέρουν ανά περίπτωση. Ενδεικτικά, τα εργατικά για την τοποθέτηση στεγανοποίησης, ανάλογα με το τι τύπο θα επιλέξεις, μπορούν να κυμανθούν στα 3-9€ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.).

*Οι τιμές αφορούν το κόστος ανά τ.μ.

8

Ελάχιστο κόστος σε € ανά τ.μ.

20

Μέσο κόστος σε € ανά τ.μ.

35

Μέγιστο κόστος σε € ανά τ.μ.

Τιμές

Ποιες είναι οι τιμές για μόνωση ταράτσας (υγρομόνωση & θερμομόνωση);

Για συγκεκριμένα είδη μονώσεων ταρατσών, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

 

Είδος Μόνωσης

Κόστος

Υγρομόνωση – Στεγανοποίηση Ταράτσας με Ασφαλτόπανα από 10€ ανά τ.μ.
Υγρομόνωση – Στεγανοποίηση Ταράτσας με Επαλειφόμενα Υλικά από 8€ ανά τ.μ.
Συμβατική Θερμομόνωση Ταράτσας από 25€ ανά τ.μ.
Ανεστραμμένη Θερμομόνωση Ταράτσας από 35€ ανά τ.μ.
Θερμομόνωση Κελύφους (Θερμοπρόσοψη) από 22€ ανά τ.μ.

Παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το κόστος για μόνωση ταράτσας;

Για να σε βοηθήσουμε, συγκεντρώσαμε τους πιο σημαντικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν το κόστος που θα έχει μια μόνωση ταράτσας.

 

Τετραγωνικά μέτρα:

Είναι προφανές ότι τα τετραγωνικά μέτρα είναι ο παράγοντας που ουσιαστικά καθορίζει το τελικό κόστος της εργασίας. Για πιο μικρές δουλειές οι τιμές ανά τ.μ. είναι υψηλότερες, καθώς πρέπει να βγουν τα έξοδα των ειδικών, ενώ αντίστοιχα για μεγαλύτερες επιφάνειες είναι δυνατόν να λάβεις καλύτερες προσφορές.

 

Οι διαστάσεις του στηθαίου:

Σε ό,τι αφορά τις μονώσεις, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που αυξάνει το κόστος είναι το στηθαίο. Αυτό συμβαίνει, διότι σε περίπτωση μικρού στηθαίου, πρέπει να μονωθεί ολόκληρο, κάτι που προσθέτει τετραγωνικά, ίσα με την περίμετρο της επιφάνειας επί το ύψος του στηθαίου. Γενικά, τα μεγαλύτερα στηθαία καλύπτονται μέχρι 40εκ.

 

Η μέθοδος θερμομόνωσης ταράτσας:

Βάσει ερευνών, οι θερμικές απώλειες μιας οικίας, οφείλονται κατά 25-40% στην ταράτσα. Οι θερμομονώσεις περιλαμβάνουν και στεγανοποίηση, οπότε αποτελούν μία λύση που προστατεύει εξίσου από τις απότομες μεταβολές θερμοκρασίας, όσο και από την υγρασία.

 

Συμβατική θερμομόνωση ταράτσας

Συμβατική θερμομόνωση σημαίνει, ότι το θερμομονωτικό υλικό, π.χ. εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS), εφαρμόζεται πρώτο και έπειτα εφαρμόζεται από πάνω ένα στεγανοποιητικό υλικό, π.χ. ασφαλτόπανο. Η λύση αυτή παρέχει μερική βατότητα, άρα δεν καθιστά την ταράτσα ιδανικό χώρο για την διοργάνωση συναντήσεων. Γενικά, μία τέτοια εργασία, κατά μέσο όρο θα σου κοστίσει περίπου 26-32€/τ.μ.* με υλικά και εργατικά.

 

Ανεστραμμένη θερμομόνωση ταράτσας

Στην ανεστραμμένη μόνωση ταράτσας, πρώτα εφαρμόζεται το στεγανοποιητικό υλικό και από πάνω το θερμομονωτικό υλικό. Σαν τελική στρώση, προκειμένου να εξασφαλιστεί, τόσο η ασφάλεια του θερμομονωτικού υλικού από τις καιρικές συνθήκες, όσο και η ολική βατότητα στην ταράτσα, μπορείς να επιλέξεις να εφαρμοστούν, μεταξύ άλλων, τσιμεντοκονίαμα ή πλακάκι ή ακόμα και βιομηχανικό δάπεδο.

Το συνολικό κόστος του έργου διαφέρει ανάλογα με τα υλικά, αλλά ενδεικτικά, αν επιλέξεις την επίστρωση τσιμεντοκονιάματος, θα κυμανθεί στα 36-41€/τ.μ.*. Η μέθοδος αυτή είναι ιδανική, αν κάνεις συχνές επισκέψεις και συναντήσεις στην ταράτσα. Επίσης, πλεονέκτημα αποτελεί η δυνατότητα εφαρμογής του μονωτικού σε ήδη υπάρχουσα στεγανοποίηση ταράτσας.

* Όλες οι τιμές που αναφέρονται είναι χωρίς ΦΠΑ.

Πώς γίνεται η θερμομόνωση ταράτσας & στεγανοποίηση;

Είναι γεγονός ότι η τοποθέτηση μόνωσης συνοδεύεται από πολλά πλεονεκτήματα, για αυτό και όλο και περισσότερος κόσμος καταφεύγει σε αυτή την επιλογή. Ποιες είναι όμως οι επιλογές που έχεις σε είδη και ποιο είναι το καλύτερο για σένα;

 

Θερμομόνωση ταράτσας

Η θερμομόνωση ταράτσας είναι ο τέλειος τρόπος για να εξασφαλίσεις ότι θα έχεις άνετες συνθήκες διαβίωσης καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου. Χάρη σε αυτή, μπορείς να έχεις μικρότερες απώλειες θερμότητας το χειμώνα, αλλά και μικρότερες απώλειες δροσιάς το καλοκαίρι. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στις θερμομονώσεις ταρατσών είναι τα εξής:

 

Θερμομονωτικές Βαφές

Η θερμομονωτική βαφή είναι μια άριστη επιλογή για πολύ καλή θερμομόνωση ταράτσας, γιατί δεν προσθέτει βάρος στην κατασκευή. Πριν την εφαρμογή θερμομονωτικής βαφής, γίνεται σχετική προετοιμασία της επιφάνειας της ταράτσας, ώστε να εφαρμοστεί σωστά το υλικό.

 

Θερμομονωτικές Πλάκες

Συμφέρουν σε περιπτώσεις, που επιθυμούν οι ιδιοκτήτες να έχουν πρόσβαση στην ταράτσα. Απαραίτητο είναι να έχουν τοποθετηθεί σωστά, ώστε να ρέουν τα νερά της βροχής και να έχει γίνει στεγανοποίηση, ώστε να μην απορροφούν οι πλάκες την υγρασία.

 

Υγρομόνωση ή Στεγανοποίηση ταράτσας

Η υγρομόνωση ή αλλιώς στεγανοποίηση ταράτσας, είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους, ώστε να αποφεύγεται η εισροή νερού από το ταβάνι, που προκαλεί εμφάνιση υγρασίας και μούχλας. Τα εξειδικευμένα συνεργεία μόνωσης, χρησιμοποιούν ειδικά στεγανοποιητικά υλικά, ώστε να κάνουν την επιφάνεια της ταράτσας αδιαπέραστη. Ποια είναι αυτά;

 

Στεγανοποίηση ταράτσας με ασφαλτόπανα

Η υγρομόνωση ή στεγανοποίηση ταράτσας με ασφαλτόπανα, πραγματοποιείται με ρολά από ασφαλτικό υλικό, τα οποία επικολλούνται στην ταράτσα. Αποτελεί μία οικονομική επιλογή και διακρίνεται για την ανθεκτικότητά της στη φθορά του χρόνου.

 

Υγρομόνωση ταράτσας με επαλειφόμενα υλικά

Για τη συγκεκριμένη μέθοδο μόνωσης ταράτσας, υπάρχουν τρία είδη επαλειφόμενων υλικών: τα πολυουρεθανικά, τα ακρυλικά,  και τα σιλανικών ρητινών. Τα συγκεκριμένα στεγανωτικά υλικά, ξεχωρίζουν, διότι εξαιτίας του λευκού χρώματος, ανακλούν τις ηλιακές ακτίνες και έτσι προσφέρουν και θερμομόνωση.

 

Συμβατική μόνωση ταράτσας

Στη μέθοδο της συμβατικής μόνωσης, στην ταράτσα τοποθετείται πρώτα το υλικό θερμομόνωσης και στη συνέχεια το υλικό στεγανοποίησης. Έτσι, η θερμομόνωση ταράτσας προστατεύεται από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και από χτυπήματα που μπορεί να φθείρουν τα υλικά. Ωστόσο, το υλικό υγρομόνωσης δέχεται καταπόνηση και μπορεί να μην αντέξει για πολλά χρόνια, αν δε δώσεις ιδιαίτερη προσοχή.

 

Ανεστραμμένη μόνωση ταράτσας

Η ανεστραμμένη μόνωση εφαρμόζεται με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο, σε σχέση με τη συμβατική. Πρώτα τοποθετείται η στεγανοποίηση ταράτσας και έπειτα η θερμομόνωση. Σαν αποτέλεσμα, τα υλικά της υγρομόνωσης είναι πιο προστατευμένα και στο εσωτερικό του κτιρίου αποφεύγεται αποτελεσματικά η αύξηση της υγρασίας. Η ανεστραμμένη μόνωση αποτελεί πολύ δημοφιλή επιλογή σε κτίρια που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγρασίας.

 

Εμείς μπορούμε  να εκτιμήσουμε τις ανάγκες του κτιρίου σου και να σου προτείνουμε  την καλύτερη μέθοδο για να μονώσεις την ταράτσα σου. Έπειτα, θα προχωρήσουμε  στις εργασίες για τη στεγανοποίηση – υγρομόνωση και τη θερμομόνωση ταράτσας, άμεσα και σε προσιτό κόστος.

Ποια είναι τα καλύτερα υλικά για μονώσεις ταρατσών;

Πέρα από τα μονωτικά υλικά στα οποία αναφερθήκαμε και που εφαρμόζονται συνήθως στις μονώσεις ταρατσών, υπάρχουν και άλλες επιλογές στα θερμομονωτικά υλικά. Σύμφωνα με τους τεχνικούς μονώσεων , πολύ δημοφιλή είναι και τα εξής υλικά:

  • Χαλίκι
  • Αφρός πολυουρεθάνης
  • Πετροβάμβακας
  • Διάφορα επαλειφόμενα στεγανωτικά υλικά
  • Ειδικές μεμβράνες PVC
  • Βιομηχανικό δάπεδο
  • Θερμομονωτικά χρώματα

Φυσικά, είναι πιθανό να μην έχεις γνώσεις για τις διαφορές μεταξύ των υλικών και των μεθόδων μόνωσης ταράτσας. Γι’ αυτό, εμείς μπορούμε να εξετάσουμε  την ταράτσα του κτιρίου σου και να σου προτείνουν τη συμβατική ή ανεστραμμένη μόνωση για θερμομόνωση και υγρομόνωση ταράτσας, με τα καλύτερα υλικά.

Σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσεις την προσοχή σου

Τι πρέπει να προσέξεις για την ολοκληρωμένη μόνωση ταράτσας;

Αν θέλεις μια ολοκληρωμένη μόνωση ταράτσας, με άριστη θερμομόνωση και υγρομόνωση, δε θα πρέπει να βιαστείς να πάρεις αποφάσεις για τα υλικά και τη μέθοδο. Αρχικά, είναι σημαντικό να κάνεις μελέτη του χώρου με ειδικούς, για να ξεκαθαριστεί το αν η κλίση είναι προβληματική και αν χρειάζεται μερεμέτια η ταράτσα, πριν τη μόνωση.

Έπειτα, πρέπει να δώσεις μεγάλη σημασία στα μονωτικά υλικά που αγοράζεις. Τα υλικά που προσφέρουν υγρομόνωση και θερμομόνωση ταράτσας, είναι φυσικό να έχουν και την υψηλότερη τιμή αγοράς. Αν συναντήσεις φθηνά υλικά που υπόσχονται άριστη μόνωση, πρέπει να εξετάσεις μήπως προσφέρουν μόνο υγρομόνωση ταράτσας.