Όσα θέλεις να γνωρίζεις, πριν την τοποθέτηση γυψοσανίδας

Οι γυψοσανίδες αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα ξηράς δόμησης, χάρη στα οποία μπορείς να υλοποιήσεις διαφόρων ειδών κατασκευές υψηλής αισθητικής για το σπίτι. Η τοποθέτηση γυψοσανίδας έχει περισσότερες εφαρμογές, από όσες μπορείς να φανταστείς και σίγουρα αξίζει την προσοχή σου.

Η γυψοσανίδα αποτελείται από πυρήνα γύψου, ο οποίος είναι επενδυμένος με χαρτί. Η χρήση της είναι κατάλληλη για διάφορες εργασίες ανακαίνισης, αλλά και για μερεμέτια και μικροβελτιώσεις. Προσφέρουν μια οικονομική λύση, που παρουσιάζει σημαντικά οφέλη για το χώρο, στον οποίο τοποθετούνται.

Ανάλογα με το είδος γυψοσανίδας που επιλέγεις, αλλά και την κατασκευαστική εμπειρία, μπορείς να κερδίσεις σημαντικές μονωτικές ιδιότητες για το σπίτι σου. Ταυτόχρονα, μπορείς να πετύχεις εξαιρετική αισθητική αναβάθμιση του χώρου. Ας δούμε τι άλλο χρειάζεται να γνωρίζεις, πριν τοποθετήσεις γυψοσανίδες.

Κόστος

Πόσο κοστίζει η τοποθέτηση γυψοσανίδας

Μέσος όρος τιμής: €19

*Οι τιμές αφορούν το κόστος ανά τ.μ.

Το μέσο κόστος για τοποθέτηση γυψοσανίδας είναι 22€/τ.μ. Η τελική τιμής στις γυψοσανίδας φυσικά εξαρτάται από την ποιότητα των υλικών αλλά και τις προδιαγραφές της εργασίας σου.

13

Ελάχιστο κόστος σε € ανά τ.μ.

19

Μέσο κόστος σε € ανά τ.μ.

28

Μέγιστο κόστος σε € ανά τ.μ.


Πού κυμαίνονται οι τιμές για τις επιμέρους εργασίες με γυψοσανίδες;

Ανάλογα με το είδος κατασκευής που θέλεις να φτιάξεις με γυψοσανίδες, η τιμή επηρεάζεται αναλόγως. Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει ενδεικτικές τιμές, για μερικές από τις πιο δημοφιλείς εργασίες στην κατασκευή γυψοσανίδας.

Η επένδυση τοίχου με γυψοσανίδα είναι η πιο απλή περίπτωση και έχει το μικρότερο κόστος. Για να καλυφθεί ένας τοίχος με standard γυψοσανίδα στοιχίζει, για εργασία και υλικά, 13-17€/τ.μ.* Επίσης μπορούν να φτιαχτούν δοκάρια με γυψοσανίδα σε σχήματα “Π”, “L”, “I” με παρόμοιο ή χαμηλότερο κόστος.

Για τις ειδικές κατασκευές, όπως είναι βιβλιοθήκες, έπιπλα, γραφεία, χώροι με κρυφούς φωτισμούς κ.α. το κόστος τους διαμορφώνεται, κατόπιν συνεννόησης του τελικού σχεδίου. Τα τζάκια, επίσης, μπορούν να ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία. Το σχήμα τους μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες διαφορές στην τιμολόγηση. Μια ενδεικτική τιμή επένδυσης της καμινάδας πάνω από το τζάκι είναι 150-300€*.

Πού κυμαίνονται οι τιμές για δημιουργία χωρισμάτων με γυψοσανίδες;

Χωρίσματα (1+1): Δημιουργείται τοιχοποιία με χρήση μιας γυψοσανίδας από κάθε πλευρά. Το κόστος εργασίας και υλικών διαμορφώνεται στα 18-23€/τ.μ.* για μεσαίου μεγέθους δουλειές (15-50τ.μ.).

Χωρίσματα (2+2): Δημιουργείται τοιχοποιία με χρήση δύο γυψοσανίδων από κάθε πλευρά. (Προσθέτει καλύτερη αντοχή και μόνωση). Το κόστος εργασίας και υλικών κυμαίνεται στα 23-28€/τ.μ.* για μεσαίου μεγέθους δουλειές (15-50τ.μ.).

 

Πόσο κοστίζει η τοποθέτηση γυψοσανίδας στην οροφή;

Το κόστος εργασίας και υλικών είναι 16-21€/τ.μ.* για μεσαίου μεγέθους εργασίες. Η οροφή προσφέρεται για διάφορα σχέδια και κατασκευές, όπως κρυφό φωτισμό, όμως το κόστος σε αυτή την περίπτωση αυξάνεται και συνήθως εξακριβώνεται, κατόπιν συμφωνίας με τον επαγγελματία.

Για την τοποθέτηση γυψοσανίδας στην οροφή, απαιτούνται κάποια ειδικά υλικά (π.χ. ντίζα ανάρτησης) και σκάλα, πράγμα που καθιστά την εργασία αρκετά απαιτητική. Για επισκέψιμες οροφές, ενδείκνυνται οι πλάκες ορυκτής ίνας, όπου το κόστος εγκατάστασης μαζί με υλικά είναι 17-22€*. Ωστόσο, οι ποικιλίες στους τύπους αυτών των πλακών είναι πολλές, οπότε η τιμή μπορεί να διαφοροποιηθεί αρκετά.

 

Πόσο θα μου κοστίσει η επισκευή γυψοσανίδας;

Ανάλογα με το μέγεθος της φθοράς, μπορεί να επισκευαστεί με έτοιμο υλικό της αγοράς, να στοκαριστεί ή να επιδιορθωθεί με νέο κομμάτι γυψοσανίδας ως “μπάλωμα”. Αν η φθορά είναι ακόμα μεγαλύτερη, μπορεί να είναι προτιμότερη η αντικατάσταση. Συνήθως, το κόστος μερεμετιού είναι το κόστος ημερομισθίου, περίπου 40-60€*.

Στις παραπάνω εργασίες, μπορούν να τοποθετηθούν ενδιάμεσα μονωτικά υλικά, όπως υαλοβάμβακας ή πετροβάμβακας, για πιο ισχυρή μόνωση. Σε αυτή την περίπτωση, σε επιβαρύνουν, κυρίως, οι τιμές αγοράς των υλικών (2.5-6€/τ.μ.*, αναλόγως το πάχος και την ποιότητα) και όχι τόσο εργασίας, αφού η τοποθέτηση τους είναι απλή και οι τεχνίτες συνήθως δεν τη χρεώνουν επιπλέον.

Έπειτα, είναι σημαντικό να υπολογιστούν στο τελικό κόστος άλλα επιμέρους υλικά, που πιθανώς θα χρειαστούν για την τοποθέτηση γυψοσανίδας στο χώρο σου.

Είναι σημαντικό να ζητήσεις από τον επαγγελματία να μελετήσει το χώρο και να κάνει μια εκτίμηση κόστους, πριν τοποθετήσει τις γυψοσανίδες. Έτσι, θα ξέρεις με σιγουριά τι ύψος τιμών αντιμετωπίζεις.

*Οι τιμές που αναφέρονται δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

 

Πόσο κοστίζει η αποξήλωση γυψοσανίδας;

Για την αποξήλωση παλιάς γυψοσανίδας, η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο μπορεί να κυμανθεί στα 4-6€*, όπου ένας τεχνίτης μπορεί να αποξηλώσει περίπου 10τ.μ. γυψοσανίδας την ημέρα (αναλόγως την κατασκευή). Συνολικά, η εργασία είναι πιθανό να στοιχίσει 50-70€* ανά ημέρα και ανά άτομο που θα αποτελεί το συνεργείο.

 

Εφαρμογές γυψοσανίδας στο σπίτι

 • Γυψοσανίδες για εσωτερικούς τοίχους
 • Γυψοσανίδες για ψευδοροφές
 • Γυψοσανίδες για διαχωριστικά χώρων
 • Γυψοσανίδες για κάλυψη ατελειών
 • Γυψοσανίδες για ειδικές κατασκευές σπιτιού

Η τοποθέτηση γυψοσανίδας μπορεί να βρει διαφόρων ειδών εφαρμογές στο σπίτι. Συμβάλει στην αισθητική αναβάθμιση του χώρου σου, αλλά και σου επιτρέπει να κάνεις μερεμέτια, για να κρύψεις κακοτεχνίες.

Συχνά, οι εσωτερικοί χώροι ενός σπιτιού απαιτούν εκ νέου διαμόρφωση. Με γυψοσανίδα, μπορείς να αλλάξεις τη μορφή των τοίχων, να κρύψεις μια ατέλεια που σε ενοχλεί, ακόμα και να χτίσεις ράφια.

Η γυψοσανίδα μπορεί εύκολα να λειτουργήσει ως ψευδοροφή. Είναι εφικτή η κατασκευή ψευδοροφής σε ποικίλες μορφές, όπως στρογγυλή, θολωτή ή κεκλιμένη. Ταυτόχρονα, η χρήση της μπορεί να λειτουργήσει ως καμουφλάζ για σωλήνες, καλώδια, έως και για κρυφό φωτισμό του χώρου.

Οι γυψοσανίδες ως διαχωριστικά χώρων είναι ίσως η πιο δημοφιλής εφαρμογή τους.Τα διαχωριστικά χώρων με γυψοσανίδες μπορούν να χωρίσουν την κουζίνα από το σαλόνι ή άλλα δωμάτια του σπιτιού, που ήταν ενιαία. Μάλιστα, προσφέρουν μοναδικές ιδέες διακόσμησης για κάθε στυλ.

Αν υπάρχουν κατασκευαστικές ατέλειες στο σπίτι, με τη γυψοσανίδα θα λυθεί το πρόβλημα.

Η τοποθέτηση γυψοσανίδας θα καλύψει τα ψεγάδια στους τοίχους και τις οροφές και θα συμβάλλει στην ανανέωση του χώρου σου. Εφικτές και ιδιαίτερα απλές είναι και οι μικροκατασκευές από γυψοσανίδες. Ράφια, βιβλιοθήκες και μικρά έπιπλα με βάση τη γυψοσανίδα, μπορούν να διακοσμήσουν το χώρο σου. Ακόμη, οι επενδύσεις τζακιών με γυψοσανίδα αποτελούν μία δημοφιλή και μοντέρνα επιλογή. Η ευκολία στη χρήση καθιστά το υλικό αυτό ικανό να δημιουργήσει πλήθος κατασκευών.

Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα των γυψοσανίδων;

 • Επιδιόρθωση Ατελειών
 • Υψηλή Αισθητική
 • Γρήγορη Τοποθέτηση
 • Μεγάλη Αντοχή του Υλικού
 • Οικονομική Τιμή Αγοράς
 • Δυνατότητα συνδυασμού με ποικιλία υλικών
 • Το κόστος τοποθέτησης